Dzisiaj trudno znaleźć produkt, który nie posiadał by jakiś barwników. Czy jednak jest to powód do zmartwień? Czy należy unikać barwników spożywczych? Warto nieco bliżej się z nimi zapoznać, aby poznać odpowiedź na to pytanie.
Naturalne barwniki spożywcze
Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że są bardzo różne typy barwników. Chodzi tutaj zwłaszcza o podział na sztuczne oraz naturalne. Jeśli chodzi o naturalne, nie ma żadnego zagrożenia z ich strony. Właściwie to jest wręcz przeciwnie, niektóre substancje pełniące funkcje barwników są człowiekowi jak najbardziej potrzebne.
Jest tak chociażby z beta karotenem. Często wykorzystuje się ten barwnik w różnego rodzaju produktach. Jednocześnie w sposób całkowicie naturalny beta karoten pojawia siew różnych warzywach, przede wszystkim w marchewce. Jest to doskonałe wręcz źródło witamin, zwłaszcza chodzi tutaj o witaminę A. Spożywanie beta karotenu dobrze oddziałuje wiec na przykład na wzrok.
Jeśli chodzi o sztuczne barwniki spożywcze, również wiele z nich jest całkiem bezpiecznych. Warto zauważyć, że większość jest tworzona na wzór barwników naturalnych, wiec nie posiadają one żadnych niebezpiecznych składników. Są jednak również takie, których nie powinno się spożywać w większych ilościach.
Po co korzysta się z barwników spożywczych?
Generalnie chodzi o to, aby produkt był dla klienta atrakcyjniejszy. Przykładowo, jeśli klient kupuje jogurt truskawkowy, spodziewa się, że będzie on czerwony. Wydaje mu się, ze będzie on smaczniejszy, jeśli przybierze taki właśnie kolor. Stąd tez producenci wychodzą niejako na przeciw oczekiwaniom klientów barwiąc produkty spożywcze.