Polacy coraz chętniej korzystają z nieco egzotycznych przypraw, takich jak chociażby czubryca. Czym ona jednak właściwie jest? Co warto wiedzieć o tej aromatycznej przyprawie?
Czym jest czubryca?
Jak już wspomniano, jest to przyprawa. Pochodzi ona z Bułgarii, gdzie używana jest już od wieków. Czubrycę uzyskuje się przede wszystkim z zioła rosnącego w południowych częściach kontynentu. Ziołem tym jest tak zwany cząber górski. W celu otrzymania interesującej przyprawy cząber musi zostać odpowiednio wysuszony.
Warto zauważyć, że istnieją generalnie dwa rodzaje czubrycy. Chodzi o to, że w każdej z nich są nieco inne dodatki. Pierwszy rodzaj to czubryca czerwona, która oprócz cząbru górskiego zawiera przede wszystkim słodką oraz ostrą paprykę. Poza tym dodaje się do niej również między innymi ususzone pomidory. Kolor przyprawy rzeczywiście przyjmuje czerwonawą barwę.
Jeśli chodzi o czubrycę zieloną, jej podstawę stanowi zielona papryka, jak również koper oraz pietruszka. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza, a jej kolor faktycznie jest zielony.
Do czego wykorzystywać czubrycę?
Niewątpliwie, z omawianej przyprawy można korzystać w wielu przypadkach. Każdy powinien stosować ją wedle własnego gustu. Na pewno bardzo dobrze pasuje ona do różnego typu gulaszów. Nic w tym dziwnego, gdyż gulasz to tradycyjna potrawa bułgarska, a czubryca przecież również pochodzi z tego właśnie kraju.
Ponadto, z tej bułgarskiej przyprawy warto również skorzystać gdy przygotowuje się potrawy warzywne. Szczególnie dobrze komponuje się z roślinami strączkowymi. Dobrze jest również posypać czubrycą rybę, zwłaszcza grillowaną.