komora chłodnicza

Czym charakteryzują się porządne komory chłodnicze gastronomiczne?

Aby wybrać porządny sprzęt chłodniczy gastronomiczny należy zwrócić uwagę na poszczególne parametry. Oferta na rynku jeżeli chodzi o sprzęt do lokali gastronomicznych jest bardzo szeroka i różnorodna, dlatego też tym bardziej warto dokładnie przeanalizować dostępne na rynku urządzenia.

Najważniejsze parametry warte uwagi

Wysokiej klasy komory chłodnicze gastronomiczne koniecznie muszą być wykonane z dobrej jakości materiałów, dzięki czemu służyć będą kilkanaście lat. Największym zainteresowaniem cieszy się oczywiście sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej, który doskonale sprawdzi się nawet przy bardzo intensywnej eksploatacji. Dużym atutem sprzętu ze stali nierdzewnej jest również to, że bardzo łatwo utrzymać go w idealnej czystości. Wielu producentów oferuje również komory chłodnicze gastronomiczne z obudową wykonaną w całości ze stali malowanej proszkowo.

Czym wyróżniają się najlepsze komory chłodnicze?

Profesjonalne komory chłodnicze dla gastronomii powinny cicho pracować, dlatego też warto zwrócić uwagę na poziom szumu. Jeżeli sprzęt znajdować będzie się na sali sprzedażowej, a nie na zapleczu, to niestety może znacząco utrudniać pracę. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny powinien wyróżniać się również wysoką klasą energetyczną, która określa zużycie energii przez chłodziarkę. Im wyższa klasa energetyczna, tym oczywiście mniejsze rachunki za prąd. Coraz większą rolę odgrywa również klasa klimatyczna oraz system No Frost, dzięki któremu rozwiązuje się problem ze szronem. Najlepsze komory chłodnicze gastronomiczne bardzo często wyposażone są również w zaawansowany system odparowania skroplin. Źródło: https://gastronet24.pl/13069-komory-chlodnicze