brytfanna

Dlaczego warto wybrać emaliowaną brytfannę?

Pomimo tego, że to brytfanna żeliwna do pieczenia polecana jest najczęściej przez specjalistów, to jednak coraz częściej dostrzegalne są zalety płynące z korzystania z brytfanny emaliowanej. Jakie dokładanie zalety niesie ze sobą posiadanie takiej wersji brytfanny?

Czym jest brytfanna emaliowana?

Brytfanna emaliowana to brytfanna stalowa, która pokryta jest powłoką emaliową. Takie połączenie powoduje, że brytfanna ta może być używana nie tylko w piecyku tak jak wersja żeliwna, lecz także po prostu na płycie kuchennej, dzięki czemu znacznie wzrasta jej liczba zastosowań.
Oprócz tego, że jest o wiele bardziej uniwersalna, jest też znacznie lżejsza, a co za tym idzie wygodniejsza w codziennym używaniu.

Kwestia zdrowotna

Oczywiście kwestia użytkowa i praktyczna to nie jedyne mocne strony takiej emaliowanej brytfanny. Jest ona bowiem także całkowicie antyalergiczna. Źródłem tego jest emaliowana, całkowicie gładka powierzchnia, do której nie przylegają bakterie, ani żadna forma zabrudzenia. Wpływa to też oczywiście na łatwość utrzymania jej w czystości. A jakby tego było mało, to brytfanna emaliowana nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z przygotowywanymi w niej potrawami, co również stanowi ogromną zaletę takiego właśnie naczynia, ponieważ jest to raczej rzadkością.

Podsumowanie

Jak więc widać, brytfanna emaliowana z Bokono jest naczyniem, które posiada ogromną ilość zalet. Jest nie tylko uniwersalna, komfortowa w codziennym używaniu, lecz także bezpieczna.