W sezonie letnim sklepowe lodówki z lodami przeżywają prawdziwe oblężenie. Wystarczy jednak wczytać się w składy lodowych sklepowych przysmaków, by wiedzieć, że są one dość dyskusyjne. Nie ma co ukrywać – kupowane lody w większości składają się z podejrzanych dodatków, sztucznych barwników i całej masy cukru. Ich jedzenie, zwłaszcza w dużych ilościach, nie może być zdrowe.
Przygotowanie domowych lodów
Dlatego też warto się pokusić o samodzielne przygotowanie lodów w domu. Nie jest to proces ani skomplikowany, ani czasochłonny, a na pewno wyjdzie na zdrowie wszystkim domownikom.
W sezonie letnim na ryneczkach dostępnych jest wiele świeżych owoców, dzięki czemu wybór jest naprawdę spory. Wielbiciele klasyki mogą pokusić się o przygotowanie lodów truskawkowych czy jagodowych. Amatorzy mocniejszych smaków mogą poeksperymentować z wiśniami, brzoskwiniami, rabarbarem czy agrestem.
Domowe lody można przygotować z użyciem mleka i słodkiej śmietanki – są to składniki, które większość osób ma w swoim domu. W zależności od wykorzystanych dodatków można uzyskać kremowe lody czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe.
Zmrożone i zmiksowane owoce będą świetnym sorbetem, który w smaczny sposób ochłodzi letnie dni. Wybór jest naprawdę spory, dlatego warto eksperymentować.
W czym mrozić lody?
Foremki do lodów w sezonie letnim są dostępne w większości sklepów i to one są najłatwiejszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie domowych lodów. Ciekawe foremki do lodów w sklepie Ale Dobre wyposażone są w zamknięcia z patyczkami, dzięki czemu po wyjęciu z zamrażarki uzyskuje się pysznego, domowego loda na patyku, którego można dowolnie zjeść.
Domowe lody można również mrozić w specjalnych, plastikowych pojemnikach. Wtedy każdy domownik może sobie nałożyć dowolną porcję ulubionego przysmaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by domowe lody przygotować i zamrozić od razu w większych ilościach. Szczelnie zamknięte, mogą stać w zamrażarce przez długi czas.