Już jakiś czas temu patelnie mające ceramiczne pokrycie pobiły serca wielu osób. Wiąże się to między innymi z tym, że ten rodzaj patelni jest ekologiczny, dodatkowo można na niej przygotować dietetyczne potrawy, ponieważ do smażenia można używać minimalnej ilości tłuszczu. Co zrobić, by patelnia ceramiczna długo służyła swoim właścicielom?
Jak dbać o taką patelnię?
Po zakupie patelni należy ją umyć i wytrzeć. Następnie warto ją zakonserwować, można do tego użyć oliwy, którą można wetrzeć w ceramiczną część patelni przy użyciu ręcznika papierowego. W tym momencie patelnia jest gotowa do użycia.
Warto wiedzieć, że nie wolno smażyć potraw bez użycia tłuszczu, ponieważ w takim przypadku można ją przypalić. Dobrym pomysłem jest rozsmarowanie niewielkiej ilości oleju przy użyciu silikonowego pędzla. Osoby smażące potrawy na patelni muszą pamiętać o tym, by nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury smażenia – jeśli się o tym zapomni powłoka ceramiczna zostanie uszkodzona i straci swoje właściwości (m.in. jedzenie zacznie się przyklejać do powierzchni patelni).
Patelnie ceramiczne nie nadają się do mycia w zmywarkach. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest czyszczenie ich pod bieżącą wodą. W żadnym razie nie można używać do tego tzw. druciaków, do mycia patelni ceramicznych należy używać miękkich gąbek lub ścierek.
Zdjęcie z artykułu: patelnia ceramiczna z https://ostry-sklep.pl/c/145/patelnie-ceramiczne-patelnie.html