profesjonalny basen gastronomiczny

Jak wybrać najlepszy basen gastronomiczny?

Niezwykle ważnym aspektem codziennej pracy, z jaką musi liczyć się każdy pracownik lokalu gastronomicznego, jest zmywanie zabrudzonych naczyń. W tym zakresie nikt nie może sobie pozwolić na bezczynność i odłożenie sprawy na później. Czysty sprzęt to podstawa, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw na bieżąco. Aby utrzymać porządek na kuchni, należy wyposażyć ją w odpowiednio dostosowany do układu pomieszczenia basen gastronomiczny, bez którego żaden punkt usługowy tego rodzaju nie może się obejść.

Jak wybrać właściwy basen gastronomiczny?

Restauracje, puby, pizzerie i mnóstwo innych przybytków na co dzień obsługuje licznych gości, co zwłaszcza w porze na lunch i obiad może przysporzyć trudności z utrzymaniem czystości na kuchni. By przyspieszyć pracę i uczynić ją bardziej efektywną, warto zainwestować w odpowiednio duży basen gastronomiczny. Głęboki zlew pozwoli wymyć obszerne garnki, a także brytfanny oraz ruszty. Pomieszczenie ich w obrębie komory zapobiegnie rozprzestrzenianiu się wody i brudu poza zlew. Wyposażenie tego rodzaju powinno być spawane i wykonane koniecznie ze stali nierdzewnej. Przy okazji trzeba zwrócić uwagę na stabilność całej konstrukcji, gdyż będzie to obiekt regularnie eksploatowany. Kiedy już osoba zainteresowana dokona wstępnej selekcji, może wybrać najbardziej odpowiadający jej egzemplarz.

Lepszy basen jedno czy dwukomorowy?

W miejscach, gdzie serwowane są dania jednego typu lub gdzie powierzchnia jest relatywnie niewielka, zdecydowanie lepiej sprawdzi się jednokomorowy basen gastronomiczny. Pozwoli on na zachowanie niezbędnych warunków sanitarnych w zakresie higieny i ułatwi szybkie mycie naczyń. Z kolei w punktach usługowych, w których podawane są różnorodne potrawy, a wykorzystywane przy tym sprzęty posiadają nieregularną budowę, wygodniej zainwestować w produkt dwukomorowy. Rozwiązanie to sprawdzi się przede wszystkim w większych kuchniach, gdzie naraz przebywa wiele osób. Będzie to też właściwa alternatywa dla lokali, w których dogodniejszą opcją okaże się rozdzielenie sprzętów czekających na umycie na kategorie. W takim wypadku jedną z komór można przeznaczyć na wielkie gabaryty, natomiast drugą na sprzęty o standardowych rozmiarach.

Na koniec warto zauważyć, że oferta głębokich zlewów na rynku jest na tyle bogata, że niektóre parametry można dostosować do swoich preferencji. W tym względzie warto zwrócić uwagę na:

  • liczbę komór, proporcje między nimi
  • szerokość rantów
  • kształt basenu gastronomicznego (prostokątny, kwadratowy)
  • wysokość konstrukcji, ogólne wymiary
  • poziom zabudowania komory
  • możliwość regulacji wysokości
  • głębokość komory.