Jak wybrać odpowiednie noże kuchenne?

Dobry zestaw noży kuchennych to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Bez nich przygotowanie składników do potrawy jest w zasadzie niemożliwe. Korzysta się z nich codziennie, dlatego warto postawić na dobrą jakość i odpowiedni materiał, z jakiego są wykonane. Oprócz tego, aby cieszyć się nimi przez długie lata, należy zastanowić się, do czego noże będą używane. Jak dobrać idealny komplet noży i na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem? 

Jak wybrać noże kuchenne?

Ostry i wygodny nóż to remedium na problemy w kuchni. Chyba nikt nie lubi, kiedy podczas krojenia ostrze nie daje rady nawet ze skórką warzyw. Aby uniknąć takich sytuacji, warto postawić na noże wysokiej jakości. Przed zakupem i przeglądaniem ofert warto jednak zastanowić się, do czego chce się używać nowych noży.

Jeśli gotowanie to pasja i w kuchni spędza się dużo czasu, to można zakupić nawet profesjonalne zestawy noży, jednak dbanie o nie wymaga znacznie więcej czasu i zaangażowania. W zamian praca z nimi jest czystą przyjemnością, co na pewno doceni każdy miłośnik gotowania.

Można zdecydować się także na zwykły nóż https://nettrading.pl/noze-kuchenne ze sklepu, jednak należy pamiętać, że nie będą tak trwałe i ostre, ale sprawdzą się do używania przez osoby, które gotują sporadycznie. Ważne jest, aby ten nóż był twardy. Jeżeli będzie się wyginał, to korzystanie z niego może być frustrujące. Optymalna twardość to 50-60 HRC.

Z jakiego materiału wybrać nóż kuchenny?

Najpopularniejszym tworzywem wśród noży jest stal nierdzewna. Taki noże kuchenne będą trwałe, odporne na uszkodzenia i proste w utrzymaniu. Sprawdzają się zarówno do krojenia mięsa, jak i warzyw czy owoców, a ich ostrzenie jest łatwe, dlatego można korzystać z nich przez wiele lat.

Znanym rozwiązaniem jest także noże ze stali wysokowęglowej. Są to noże bardzo ostre, które dodatkowo bardzo łatwo się ostrzy, jednak bez odpowiedniej pielęgnacji mogą rdzewieć. Aby taki nóż służył przez wiele lat, należy myć go ręcznie, dobrze osuszać i co jakiś czas zaimpregnować olejem jadalnym.

Często takie modele są dodatkowo pokryte warstwą ochronną, która wydłuża żywotność. Wybór materiału zazwyczaj zależy od częstotliwości używania, stal wysokowęglowa to lepszy wybór dla tych, którzy lubią gotować i dbanie o sprzęt nie będzie dla nich uciążliwe.