Naleśniki to danie, które nigdy się nie nudzi. Wszystko dlatego, że można przygotować je na wiele różnych sposobów. Są tak samo dobre z dżemem, z białym serem, z mięsem, bitą śmietaną czy szpinakiem. Niestety, opanować sztukę ich perfekcyjnego smażenia nie jest wcale tak łatwo. Sekret tkwi w dobrze przyrządzonym cieście i odpowiednim wyborze patelni.
Jaka patelnia do naleśników jest najlepsza?
Przede wszystkim, trzeba mieć świadomość, że na dobrej jakości patelni nie warto oszczędzać, bowiem przy odpowiednim dbaniu o nią, będzie ona w użytku przez lata. Przy smażeniu naleśników można zapomnieć o kosztujących kilkanaście złotych patelniach z taniej blachy, ponieważ ciasto będzie do nich przywierać.
Patelnia do naleśników musi być niska i powinna posiadać nieprzywierającą powłokę. Wtedy przerzucenie smażonego placka na drugą stronę nie powinno stanowić żadnych trudności. Patelnie przeznaczone specjalnie do smażenia naleśników gwarantują równomierne rozlewanie się ciasta i przypiekanie go na całej powierzchni, dzięki czemu gotowe placki będą gładkie i równe.
Podsumowując, sztuka smażenia naleśników nie jest wcale trudna, jeśli posiada się do tego odpowiedni sprzęt. Dobrej jakości patelnia do gwarancja sukcesu na tym polu.