Nic tak nie kojarzy się z ciepłem i bezpieczeństwem domowego ogniska, jak piękny zapach świeżo upieczonego ciasta. Odpowiednio dobrana tortownica zwiększa szanse na to, że wypieki będą wyglądały tak jakbyśmy sobie tego życzyli.
W ostatnim czasie dość znacząco wzrosła popularność tortownic wykonanych z sylikonu. Są one nie tyko wysoce odporne na działanie nawet bardzo wysokich temperatur, ale również niezwykle łatwo je wyczyścić, co w dużej mierze przyczynia się do chęci skorzystania z nich. Z takiej formy bardzo łatwo jest także wyciągnąć ciasto. Jako dodatek do sylikonowych tortownic bardzo często pojawiają się także szklane podstawki, dzięki czemu ciasto może być od razu umieszczone na stole, bez konieczności jego przekładania na dodatkową paterę.
Niezależnie od materiału z jakiego są wykonane tortownice, wyróżnić można naczynia wysokie i płaskie, a także duże i małe. Wielkość i wysokość tortownicy zależy przede wszystkim od rodzaju wypieku, który przy jej pomocy chcemy osiągnąć. Torownice różnią się pomiędzy sobą nie tylko charakterystycznymi cechami wizualnymi. Różnią się między sobą także ceną. Najtańszą tortownicę zakpić można już za około 10 złotych. Te najtańsze wykonuje się z ocynkowanej blachy. Będą one użyteczne przez jakiś czas, bowiem łatwo rdzewieją i ulegają uszkodzeniom takim jak np. wgniecenia czy zarysowania. Jeśli jednak zależy nam na solidności i bardzo wysokiej jakości, to znaleźć można także tortownice za które zapłacić trzeba nawet znacznie ponad 200 złotych. Takie naczynia poza wykonaniem z solidnych i niezwykle trwałych materiałów, pokrywane są jeszcze dodatkową powłoką wzmacniającą ich trwałość i odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia czy zarysowania.