Jaki młynek do kawy zamówić?

Młynek do kawy powinien się znaleźć w każdym gospodarstwie domowym. Prawda jest taka, że dobrą kawę można przygotować jedynie przy użyciu młynka wysokiej jakości. Najpierw trzeba zmielić ziarna, a potem zalać je gorącą wodą.

Zakup młynka do kawy

Należy pamiętać, że sekret przygotowania smacznej kawy tkwi przede wszystkim w szczegółach. Planując budżet trzeba w pierwszej kolejności zapisać młynek do kawy (https://www.gastropuls.pl/mlynki-do-kawy). Powinno to być ważne dla wszystkich osób lubiących dobrą kawę. Oczywiście ziarna lepiej zmielić samodzielnie, ponieważ kawa mielona fabrycznie nie jest najwyższej jakości. Mielenie kawy jest naprawdę bardzo proste, dlatego większość osób powinno sobie z tym poradzić. Do espresso można wykorzystać jedynie kawę zmieloną samodzielnie. Kawa fabrycznie mielona jest zazwyczaj zbyt grubo, przez co później wychodzi bardzo wodnista. Samodzielnie bardzo łatwo jest uzyskać gęsty oraz esencjonalny napar. Większość właściwości smakowych oraz zapachowych znika po kilkunastu minutach od zmielenia. Jest to bardzo szybko, biorąc pod uwagę, że kawa potrzebuje czasami tyle czasu, żeby się zaparzyć. Próżniowe opakowania i chowanie kawy do lodówki raczej nie da spektakularnych efektów. Na półkach sklepowych bardzo ciężko jest znaleźć kawy dobrej jakości, które są już zmielone. Przeważnie można je kupić wyłącznie w całych ziarnach. Jako mielonki sprzedawane są zazwyczaj kawy niskiej jakości. Trzeba też zachować szczególną ostrożność, ponieważ do mielonej kawy mogą być dodane składniki niewiadomego pochodzenia. Można jedynie gdybać, dopóki nie przeprowadzi się szczegółowych testów laboratoryjnych. Mielenie u znajomych lub w sąsiedzkiej kawiarni to skuteczne, ale tylko tymczasowe rozwiązanie.

Wybór młynka

Warto zakupić osobisty młynek do kawy, którego będzie można użyć zawsze. Lepiej użyć dobrego młynka i zmielić kawę na zapas, niż męczyć się ze słabym młynkiem. Młynek żarnowy cieszy się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Ziarna kawy trafiają między elementy, które je mielą, czyli tak zwane żarna. Zupełnie inaczej działają młynki ostrzowe, czyli udarowe. Ziarna są w takich młynkach siekane, a nie mielone. Według większości osób lepsze są młynki żarnowe, które też są wyraźnie droższe. Kawę trzeba zmielić na równe drobinki i z małą ilością pyłu. Nie można zapominać o tym, że najważniejsze są szczegóły. Młynki ostrzowe można najczęściej znaleźć w dużych marketach. Wydają się atrakcyjne, ponieważ niewiele kosztują i prezentują się elegancko. Wystarczy kilkadziesiąt złotych, żeby kupić podstawowy model młynka do kawy.