wałek do ciasta

Jakie są dostępne rodzaje wałków do ciasta?

W AleDobre dostępnych jest wiele różnorodnych wałków do ciast: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-312,Walki_i_stolnice_oraz_akcesoria_do_ciast/. Różnią się one przede wszystkim rodzajem materiału z jakiego zostały wykonane. Poniżej przedstawiamy wyżej wspomniane wraz z charakterystyką.

Drewniane wałki do ciasta

Jak się okazuje drewniane wałki do ciasta stanowią najchętniej wybierany, tego typu produkt. Drewniany wałek do ciasta większości z nas kojarzy się z dzieciństwem w związku z czym podświadomie hołdujemy tej tradycji i stosujemy również we własnych domach. Ponadto drewno jest jak wiadomo produktem ekologicznym, w związku z czym nie musimy obawiać się, że jego kontakt z żywnością spowoduje wydobywanie się szkodliwych dla organizmu substancji. Co istotne jego cena jest stosunkowo niska.

Stalowe wałki do ciasta

Najczęściej stosuje się je w kuchniach restauracyjnych. Za sprawą specjalnej powłoki ciasto nie klei się do nich podczas wałkowania. Są łatwe w utrzymaniu i nie ulegają zniszczeniu.

Silikonowe wałki do ciasta

Są one niezwykle lekkie i ładnie się prezentują. Za sprawą specjalnej powłoki ciasto podczas wałkowania nie przywiera do ich powierzchni. W łatwy sposób można je wyczyścić zarówno ręcznie jak i w zmywarce. Ten typ wałków posiada z reguły możliwość regulacji uchwytów, co stanowi spore udogodnienie.

Wałki do ciasta z tworzywa sztucznego

Ten rodzaj wałków można przyrównać do silikonowych, gdyż są równie lekkie i ładnie się prezentują. Ponadto czyszczenie ich nie sprawia żadnych trudności.