Kilka tricków, które warto zastosować w swojej kuchni.

Zapewne nie raz zastanawiałeś się, czy zdrowo się odżywiasz i czy to, co dostarczasz codziennie swojemu organizmowi wystarcza do jego odpowiedniego funkcjonowania? Wystarczy wprowadzić kilka zmian do swojego jadłospisu i sposobu przygotowywania potraw, by być zdrowym, czuć się lepiej i wyglądać młodziej.

Woda

Nie od dziś wiadomo, że picie wody to podstawa naszego prawidłowego funkcjonowania. Powinniśmy wypijać minimum 2 a nawet i 3 litry wody. Dlaczego? Woda określana jest jako niezbędny składnik pożywienia. Występuje we wszystkich komórkach i tkankach oraz pomaga w  trawieniu oraz w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała. Najlepsza jest ta mineralna.

Unikanie napojów słodzonych i alkoholu

Bez względu na to, czy jesteśmy na diecie odchudzającej czy chcemy wprowadzić zdrowe nawyki – powinniśmy ograniczyć napoje słodzone gazowane i wykluczyć napoje procentowe. Alkohol to nic innego jak ogrom pustych kalorii, które nie przynoszą żadnych korzyści. Jeżeli mamy ochotę raz na jakiś czas – lepiej postawić na kieliszek czerwonego wina, które wspomaga trawienie.

Unikaj produktów proszkowanych

W sklepach znajdziemy wiele produktów proszkowych, czyli instant. Zupki w proszku, budyń w proszku, napoje z saszetek czy sosy w proszku są tak popularne, że często z braku czasu sięgamy po nie, by szybko (lecz niekoniecznie smacznie) zaspokoić głód. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdy do pysznej pieczeni lub zdrowej ryby z piekarnika dodajemy sos z torebki. Dlatego też warto odstawić wszystkie produkty instant i poświęcić trochę czasu na przygotowanie zdrowego dodatku. I tak np. przepis na sos beszamelowy (patrz przykład) to raptem 7 składników (200 ml mleka, 50 g twardego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz), które połączone i podgrzane dadzą nam przepyszny i kremowy dodatek do wielu dań (bez chemii i konserwantów). Prawda, że proste? Warto ten przepis na sos beszamelowy zapisać i przypomnieć sobie, gdy sięgniemy po paczki z proszkiem.

Wystarczy kilka dobrych zmian, które każdy z nas może wprowadzić do własnej kuchni, by odciążyć organizm od zbędnej chemii i konserwantów i pomóc mu lepiej i sprawniej funkcjonować. Powodzenia.