Kluczowym punktem podczas Twojego dnia z pewnością jest dobry posiłek, który nie tylko będzie smakować, ale także taki, który da wszelkie potrzebne wartości odżywcze. Taką potrawą jest tatar ze śledzia. Poznaj najlepszy sposób na przyrządzenie go oraz jego zalety!
Tatar ze śledzia – pozytywny wpływ na organizm
Śledzie niezależnie od tego, jak przyrządzone, posiadają sporą listę wartości odżywczych i mają liczne właściwości. Nie dostarczają one zbyt wielu kalorii. Są one bogate w tłuszcze, dokładnie w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które potrzebne są dla pozytywnego działania organizmu człowieka. Posiadają one również dużą ilość białka oraz kwasów omega-3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wytwarzania serotoniny, a nawet działają przeciwdepresyjnie. Klasyczny tatar ze śledzia wprowadzi również do organizmu niezbędne witaminy, A, D i E, które działają przeciwmiażdżycowo. Dostarczy on również witaminę B12 oraz B6, a także żelazo, fosfor, miedź, cynk i jod.
Najlepszy przepis na tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia przepis:
Potrzebne do wykonania potrawy składniki to:
- 4 filety śledziowe,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- szczypta pieprzu dla smaku,
- 2 ogórki kiszone, mniejsze,
- 50 g cebuli czerwonej,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 8 grzybków marynowanych,
- garść szczypiorku posiekanego,
- łyżeczka musztardy.
Przygotowanie:
Pamiętaj – jeżeli używasz filetów z solanki należy dokładnie opłukać je w zimnej wodzie, filety wyjęte z oleju wystarczy osuszyć ręcznikiem papierowym. Przepłukane filety umieść na ręczniku papierowym, aby prawidłowo wyschły. Następnie pokrój je w małą kostkę. Przełóż je do miseczki, do której następnie dodasz również łyżeczkę musztardy, szczyptę pieprzu, garść szczypiorku oraz olej roślinny. Całość dokładnie wymieszaj. Ogórki kiszone, cebulę, jajka ugotowane na twardo oraz grzybki marynowane pokrój na drobno. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki, wraz z wcześniej przygotowanym śledziem. Najlepszym na to sposobem będzie ułożenie składników warstwami. Na samym początku wyłóż przygotowane śledzie, następnie ogórki, cebulę, grzyby, a na koniec jajko. Nie zapomnij o tym, aby każdą warstwę wyrównać.
Danie dla lepszej wizualizacji możesz udekorować koperkiem lub natką z pietruszki. Smacznego!