Koszyk na pieczywo - jaki będzie odpowiedni

Koszyk na pieczywo – jaki będzie odpowiedni?

Naczynia do serwowania posiłków to ważny element wyposażenia każdej restauracji. Nie we wszystkich lokalach przywiązuje się jednak odpowiednią wagę do doboru koszyków na pieczywo. Dopasowanie ich do wystroju i sposobu funkcjonowania obiektu może w znacznym stopniu wpłynąć na zadowolenie klientów. Jak tego dokonać?

Kosze na pieczywo – na co zwrócić uwagę?

Planując zakup przedmiotów z tej kategorii należy wziąć pod uwagę ich budowę, kształt i materiał wykonania. Ważne jest to, aby pojemniki zapewniały odpowiednią przepuszczalność powietrza i były dostosowane do rodzaju serwowanego pieczywa. Warto tutaj kierować się wygodą i wyglądem. Koszyk na pieczywo powinien być płytki i podłużny. Pojemnik na bułki może być za to okrągły i wysoki.

Chcąc zadbać o właściwą przewiewność warto postawić na koszyki plecione i ażurowe. Materiały, z których wykonano naczynia muszą być z kolei dopuszczone do stosowania w kontakcie z żywnością, trwałe i łatwo poddające się czyszczeniu.

wiklinowy koszyk na pieczywo

Jak wybrać właściwy zestaw koszyków?

Popularnym i cenionym wyborem są koszyki wiklinowe. To trwałe elementy, których wygląd podkreśla klasyczny lub rustykalny charakter wnętrz. Zadbanie o higienę będzie w ich przypadku łatwiejsze dzięki zastosowaniu materiałowych serwetek, które mogą być często poddawane praniu. Wśród ażurowych modeli pojawia się też wiele koszyków z tworzyw sztucznych. Zaleca się tutaj zwrócić uwagę na wytrzymałość materiału. Modnym rozwiązaniem do niektórych lokali będą naczynia metalowe. Świetnie zaprezentują się we wnętrzach nowoczesnych, skandynawskich i industrialnych.

Koszyki z materiałowymi serwetkami pozwalają też na zmiany wystroju zależnie od sezonu. Kawałki tkaniny można dobrać do wszystkich rodzajów pojemników. Naczynia dopasowane do zapotrzebowania będą właściwym wyborem.