Naczynia do serwowania posiłków to ważny element wyposażenia każdej restauracji. Nie we wszystkich lokalach przywiązuje się jednak odpowiednią wagę do doboru koszyków na pieczywo. Dopasowanie ich do wystroju i sposobu funkcjonowania obiektu może w znacznym stopniu wpłynąć na zadowolenie klientów. Jak tego dokonać?
Kosze na pieczywo – na co zwrócić uwagę?
Planując zakup przedmiotów z tej kategorii należy wziąć pod uwagę ich budowę, kształt i materiał wykonania. Ważne jest to, aby pojemniki zapewniały odpowiednią przepuszczalność powietrza i były dostosowane do rodzaju serwowanego pieczywa. Warto tutaj kierować się wygodą i wyglądem. Koszyk na pieczywo powinien być płytki i podłużny. Pojemnik na bułki może być za to okrągły i wysoki.
Chcąc zadbać o właściwą przewiewność warto postawić na koszyki plecione i ażurowe. Materiały, z których wykonano naczynia muszą być z kolei dopuszczone do stosowania w kontakcie z żywnością, trwałe i łatwo poddające się czyszczeniu.
Jak wybrać właściwy zestaw koszyków?
Popularnym i cenionym wyborem są koszyki wiklinowe. To trwałe elementy, których wygląd podkreśla klasyczny lub rustykalny charakter wnętrz. Zadbanie o higienę będzie w ich przypadku łatwiejsze dzięki zastosowaniu materiałowych serwetek, które mogą być często poddawane praniu. Wśród ażurowych modeli pojawia się też wiele koszyków z tworzyw sztucznych. Zaleca się tutaj zwrócić uwagę na wytrzymałość materiału. Modnym rozwiązaniem do niektórych lokali będą naczynia metalowe. Świetnie zaprezentują się we wnętrzach nowoczesnych, skandynawskich i industrialnych.
Koszyki z materiałowymi serwetkami pozwalają też na zmiany wystroju zależnie od sezonu. Kawałki tkaniny można dobrać do wszystkich rodzajów pojemników. Naczynia dopasowane do zapotrzebowania będą właściwym wyborem.