Kupujemy patelnie wok

Każdy kucharz wie, jak ważne jest posiadanie w swojej kuchni odpowiedniej patelni. Dzięki niej można wykonać ogromną większość różnego rodzaju potraw. Ostatnimi czasu dużą popularnością zaczęły się cieszyć patelnie z dalekiego wschodu, czyli woki. Czym jest patelnia wok, jakie są jej najważniejsze zalety, a także jak się ją powinno wybierać?

Czym jest wok?

Jeśli ktoś chce sobie kupić do domu patelnie wok, w pierwszej kolejności powinien się dowiedzieć, czym ona tak w ogóle jest. Prawdopodobnie każdy zna to słowo, lecz mało kto jest w stanie powiedzieć, czym taki rodzaj patelni się charakteryzuje.

Jak się okazuje, z łatwością można ją pomylić z wielką blaszaną miską, ponieważ taki właśnie ma ona kształt. Oryginalne modele, które pochodzą z Chin, mogą mieć nawet do 30 centymetrów średnicy, więc jest to jedna z największych używanych obecnie patelni. Dlaczego warto ją jednak mieć?

Dlaczego warto mieć taką patelnię?

Z jakiego powodu powinno się mieć taką patelnię? Przede wszystkim w tym miejscu warto zauważyć, jak ciekawe ma ona zalety od strony użytkowej. Wielu kucharzy może przerażać jej duży rozmiar, lecz jeśli tylko przyjrzeć się jej bliżej okazuje się, że na jednej patelni można przygotować wiele różnych potraw. Wok charakteryzuje się bowiem tym, że na różnych wysokościach swoich ścianek ma różne temperatury. Dzięki temu można nawet kilka potraw smażyć w jednym czasie, odpowiednio przesuwając je po strefach patelni.

Kolejną bardzo ważną zaletą takiej patelni jest fakt, że przygotowywane na niej potrawy są po prostu zdrowsze. Do ich smażenia nie wykorzystuje się tak wiele oleju, dzięki czemu są one lżejsze, lecz również zwyczajnie smaczniejsze.

Na koniec warto jeszcze zauważyć, że patelnia wok z gastropuls.pl daje możliwość uzyskania rewelacyjnych, niepowtarzalnych smaków, których nie da się osiągnąć na innych patelniach. Pozwala to świetnie eksperymentować ze smaki i urozmaici przygotowywane przez siebie potrawy.

Jak należy wybierać woka?

Jak więc widać wok to naprawdę wiele ciekawych zalet, wobec których nie da się przejść obojętnie. Jak się jednak taką patelnię powinno wybierać? Na jakie jej cechy zwracać największą uwagę?

Jak można się łatwo domyślić, najważniejszą sprawą jest w tym wypadku materiał, z którego będzie ona zrobiona. Z uwagi na charakterystykę pracy na niej poleca się wersję żeliwną, która jest dodatkowo bardzo ciężka i wytrzymała. Jeśli ktoś szuka czegoś lżejszego, świetnie sprawdzi się np. model stalowy. Szczególnie w tym wypadku poleca się rewelacyjną stal węglową.