Naczynia z powłoką ceramiczną cieszą się coraz większym uznaniem. Są wytrzymałe, odporne na zarysowania i nieprzywieralne, więc trudno się temu dziwić. Ale to nie koniec zalet, dlatego warto takie naczynia mieć i odpowiednio o nie dbać.
To warto wiedzieć o garnkach ceramicznych
Powłoka ceramiczna to wypalona w odpowiednio wysokiej temperaturze mieszanka gliny i naturalnych minerałów. Dzięki temu jest bezpieczna dla naszego zdrowia, ale i środowiska naturalnego. Taka powłoka umożliwia smażenie z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, dlatego coraz chętniej wybierany garnek ceramiczny do kuchni jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Jak dbać o garnki ceramiczne
Choć naczynia z powłoką ceramiczną są wytrzymałe to jednak zwykle stanowią spory wydatek. Dlatego warto o nie dbać, by służyły jak najdłużej.
– Zaleca się by nie smażyć dań zupełnie bez tłuszczu, który, w przypadku takiej powłoki, zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu się naczynia;
– Naczyń z powłoką ceramiczną nie należy myć w zmywarce, takie mycie może ograniczać właściwości non stick takiego naczynia. Podobnie do czynienia garnków ceramicznych nie używa się środków opartych na roztworze soli, które uszkadza nieprzywierającą powłokę;
– W naczyniach ceramicznych nie powinno się przechowywać potraw, zwłaszcza tych z dużą zawartością soli;
– Po użyciu każdorazowo nie tylko należy dokładnie umyć naczynie, ale i wytrzeć je do sucha ręcznikiem kuchennym. W przeciwnym wypadku systematycznie osadzająca się cienka warstwa kamienia z wody spowoduje, że powłoka ceramiczna straci swoje nieprzywierające właściwości.