Wybór najlepszych sztućców do swoich zastosowań jest jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić dla upiększenia swoich umiejętności gotowania. Ten poradnik dotyczący kupowania sztućców kuchennych pomoże Ci dokonać właściwego wyboru. Dowiedz się jak wybierać sztućce z poszczególnych kategorii. Również dla kucharzy domowych posiadanie odpowiedniego zestawu noży może mieć ogromne znaczenie w gotowaniu. Niektóre noże nadają się do określonych rodzajów zadań, a jeśli używasz odpowiedniego noża, gotowanie będzie łatwiejsze i przyjemniejsze, co sprawi, że o wiele lepiej wykorzystasz nabyte w trakcie gotowania umiejętności.
Najczęściej używane noże w kuchni
Trzy noże, których prawdopodobnie będziesz używać najczęściej, to:
Nóż szefa kuchni: Ten duży, uniwersalny nóż może być używany do siekania warzyw, krojenia kurczaka, krojenia mięsa, mielenia czosnku i ziół i wielu innych. Jeśli obejrzysz programy kulinarne, zobaczysz, że jest to zazwyczaj nóż, którego szef kuchni używa najczęściej, ze względu na jego wszechstronność. Noże szefa kuchni są dostępne w różnych długościach, od 10 do nawet 25 centymetrów. Wybierz taki, który jest na tyle duży, aby sprawiał, że czujesz się komfortowo, pamiętając, że dłuższy nóż w naturalny sposób zapewni Ci więcej miejsca na cięcie. Będziesz także chciał trzymać nóż i wykonać kilka ruchów tnących, aby sprawdzić, czy jest wyważony w dłoni, a rękojeść jest wygodna.
Nóż do obierania lub uniwersalny: Mały, 5 lub 8-centymetrowy nóż jest idealny do drobniejszych zadań kuchennych, takich jak krojenie małych warzyw i owoców, mielenie ziół, przycinanie tłuszczu z kawałka mięsa lub krojenie kawałka twardego sera. Jeśli okaże się, że małe noże do obierania są za krótkie, nieco dłuższe noże uniwersalne zapewnią jeszcze większą wszechstronność.
Nóż ząbkowany: Długi (na przykład 15 lub 25 cm) ząbkowany nóż jest ważny do krojenia chleba, krojenia pieczeni i bardzo miękkich owoców i warzyw, takich jak pomidory. To jeden nóż, na którym możesz zaoszczędzić pieniądze, kupując niedrogą wersję, ponieważ wiele ząbkowanych noży nie jest dobrze naostrzonych mimo tego, że są drogie.