Pracując na etacie oraz mając wiele innych obowiązków, nie chcemy jeszcze po powrocie do domu stać w kuchni, gotować przez długi czas obiadu. Wolimy odpocząć, zająć się innymi sprawami. Preferujemy dania szybkie, za niewysoką cenę oraz smaczne.
Dania jednogarnkowe
Lubimy przepisy, które nie wymagają dużej ilości nauczyć. Chcemy wszystko przygotować, zjeść i nie mieć wiele rzeczy do zmywania. Dania jednogarnkowe to idealna propozycja dla nas. Nie musimy obawiać się, że brakuje jakiegoś składnika. Wrzucamy akurat to, co mamy w lodówce. Dzięki temu dbamy o to, żeby nic się nie popsuło, przy okazji gotując smaczny i pożywny obiad. Na koniec wystarczy dodać zioła i przyprawy, takie jak lubimy. Przygotowanie nie powinno nam zająć więcej czasu jak 30-60 minut.
Pomysły na dania jednogarnkowe
Bardzo znaną i lubianą potrawą jest leczo – https://www.mniammniam.com/leczo-z-kielbasa-papryka-wegierski-przepis-tradycyjny Węgierskie danie, które często modyfikujemy, zależnie od tego, jakie składniki mamy w domu. Przygotowanie trwa krótko, można je ugotować w większej ilości, na następne dni. Oto czego potrzebujemy:
* warzywa (np. cebula, papryka, pieczarki, cukinia),
* ulubiona kiełbasa,
* passata pomidorowa lub świeże, pokrojone pomidory,
* zioła i przyprawy.
Kiełbasę i warzywa wystarczy pokroić, następnie podsmażyć i dodać passatę pomidorową lub rozdrobnione pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych. Zostaje tylko doprawić i już mamy gotowe leczo. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą je wzbogacić o chilli.
Inna propozycja to kasza z warzywami. Do jej przygotowania potrzebujemy:
*dowolne warzywa,
* kasza np. jaglana,
* przyprawy i zioła.
Wystarczy ugotować kaszę i dodać do niej warzywa. Można je wcześniej podsmażyć. Wszystko doprawiamy i gotowe.
Dania jednogarnkowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się zarówno w tygodniu, jak i przy wizycie niespodziewanych gości. Najlepszy smak potrawy wydobędziemy, używając świeżych warzyw, jednak jeśli nie mamy takich w lodówce, możemy skorzystać z mrożonych. Pamiętajmy o dodaniu ziół, które wzbogacą smak i aromat naszego dania.