Po czym poznać dobrą patelnię do naleśników?

Większość osób uwielbia naleśniki. Miękkie placki o niewielkiej grubości smakują wyśmienicie, szczególnie w połączeniu z farszem i innymi dodatkami. Można je jeść z owocami, sosami, czekoladą, w wersji wytrawnej. W każdym wydaniu będą świetną opcją. Jeśli komuś zależy na tym, aby zrobić idealne naleśniki, to warto wyposażyć się w specjalną patelnię. Znaczenie ma także przygotowanie odpowiedniego ciasta i umiejętne smażenie. Przepisów na naleśniki jest multum, ale bez wprawy nietrudno o niepowodzenie. Bolączką wielu osób są placki pokruszone, połamane, przypalone. Pora z tym skończyć.

Czym powinna wyróżniać się dobra patelnia do naleśników?

Patelnia do naleśników (tutaj) powinna mieć niskie brzegi, przez co łatwiej wlewa się ciasto i przewraca placek. Znaczenie ma również ergonomiczna rączka. Ma zapewniać stabilny chwyt, aby zapobiec wyślizgnięciu się z dłoni. Istotne jest także to, aby rączka nie nagrzewała się podczas smażenia. Mile widziana będzie antypoślizgowa powłoka, przykładowo silikonowa. Kolejną kwestią jest to, aby patelnia była lekka, co ułatwi operowanie nią. Trudno mówić o udanym przewróceniu naleśnika przy ciężkim naczyniu. Świetnie sprawdzają się wobec tego modele aluminiowe i z powłoką teflonową. Wielkość patelni także ma znaczenia. Nie należy nadmiernie oszczędzać na zakupie, bo słabej jakości patelnia nie posłuży zbyt długo i będzie trzeba kupić kolejną. Znaczenie ma to, aby była ona wzbogacona o powłokę nieprzywieraną, co uchroni przed przyklejeniem się ciasta do dna naczynia. Szybkie nagrzewanie się, długotrwałe utrzymywanie ciepła i łatwość czyszczenia to kolejne cechy dobrej patelni i do naleśników.

Jak zrobić idealne naleśniki?

Dobra patelnia do naleśników to jedno, ale trzeba też mieć na uwadze szereg innych kwestii. Odpowiednie przygotowanie ciasta to podstawa. Należy mieszać je tak długo, aż znikną okruchy mąki. Kolejną kwestią jest to, aby nie używać ciasta od razu, należy pozostawić je na kilkanaście minut. W ten sposób wszystko się dobrze połączy, ciasto zgęstnieje. Bardzo ważne jest również to, aby wylewać je na dobrze rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie trzeba liczyć się z niepowodzeniem. Niedostatecznie nagrzana patelnia to prosta droga do tego, aby ciasto wchłonęło znajdujący się na niej tłuszcz. Naleśniki będą ciężkie, można zapomnieć o chrupkości. Olej na patelni ma być gorący, ale nie należy przesadzać z temperaturą. Znaczenie ma również to, aby nie nalewać zbyt dużej porcji ciasta. Naleśniki mają być cienkie, wystarczy niewielka ilość ciasta wlana na środek patelni, po czym należy obracać nią na boki w celu rozprowadzenia go po całej powierzchni.