Śledzie i musztarda to połączenie idealne. Wzajemnie podkreślają swoje smaki, wydobywając to, co najlepsze, a jednocześnie nadrabiając niedostatki. Żeby je połączyć, nie potrzeba wiele pracy, ani czasu – wystarczy przyrządzić śledzie w sosie musztardowym. Dobrze zrobione smakują wszystkim, a nadają się i na świąteczny stół, i do jedzenia na co dzień.
Śledzie w sosie musztardowym
Istnieją potrawy, wymagające talentu i uwagi, i takie, które można przygotować niemal mimochodem. Śledzie w sosie musztardowym z przepisu na https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-w-sosie-musztardowym są tak proste, że nawet osoby z dwiema lewymi rękami zrobią je w ciągu kwadransa. Najtrudniejsze może być wybranie ulubionego sposobu przyrządzania, bo, jak zawsze w przypadku popularnych dań, istnieje niezliczona ilości jego wersji.
Po polsku, po szwedzku, czy tak, jak u babci?
Tylko dwa składniki tej najprostszej z sałatek są obowiązkowe: oczywiście śledzie i musztarda. W polskiej wersji najczęściej towarzyszą im cebula, śmietana i majonez, ale już Szwedzi wolą zastąpić majonez cukrem i octem winnym, a cebulę szalotką, szczypiorkiem i koperkiem. Różnią się opinie na temat tego, czy najlepszy jest śledź z oleju, czy solony, i ile powinno się go moczyć. Pojawiają się modyfikacje, jak zastąpienie śmietany jogurtem greckim, albo dodawanie różnych egzotycznych przypraw. Oczywiście, każdy zwolennik tej potrawy ma swój własny przepis na śledzie w sosie musztardowym.
W tym daniu najczęściej śledziom towarzyszą:
- dwa rodzaje musztardy (słodka i ostra),
- majonez,
- śmietana,
- jogurt,
- cebula biała lub czerwona,
- szalotka,
- szczypiorek,
- ogórek świeży,
- ogórek kiszony,
- jabłko tarte,
- miód,
- ocet winny,
- cukier,
- cukier brązowy,
- curry,
- kurkuma,
- sól i pieprz.
Ale nie wszystko na raz! I pozostaje jeszcze sporna kwestia, czy wystarczy zmieszać wybrane składniki, tworząc sos, polać pokrojone śledzie i już można je jeść, czy też najpierw powinny przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce, żeby aromaty się przegryzły… Jak widać, śledź w sosie musztardowym, to temat poważny, i wart wypróbowania w różnych wariantach.
Klasyczne śledzie po polsku
4 filety śledziowe matias (najlepsze z oleju),
1 łyżka musztardy miodowej,
2 łyżki musztardy ostrej (Dijon lub francuskiej),
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany co najmniej 18%,
1 łyżka majonezu,
Po szczypcie soli i pieprzu.
Śledzia należy osączyć z oleju i pokroić w poprzeczne paski, a cebulę posiekać jak najdrobniej. Później wystarczy wymieszać składniki sosu, dodać śledzia, i odstawić potrawę do lodówki do następnego dnia. Śledzie w sosie musztardowym dobrze smakują z chlebem, albo z ziemniakami.
Smacznego!