Śledzik i musztarda - pyszny duet

Śledzik i musztarda – pyszny duet

Śledzie i musztarda to połączenie idealne. Wzajemnie podkreślają swoje smaki, wydobywając to, co najlepsze, a jednocześnie nadrabiając niedostatki. Żeby je połączyć, nie potrzeba wiele pracy, ani czasu – wystarczy przyrządzić śledzie w sosie musztardowym. Dobrze zrobione smakują wszystkim, a nadają się i na świąteczny stół, i do jedzenia na co dzień.

Śledzie w sosie musztardowym

Istnieją potrawy, wymagające talentu i uwagi, i takie, które można przygotować niemal mimochodem. Śledzie w sosie musztardowym z przepisu na https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-w-sosie-musztardowym są tak proste, że nawet osoby z dwiema lewymi rękami zrobią je w ciągu kwadransa. Najtrudniejsze może być wybranie ulubionego sposobu przyrządzania, bo, jak zawsze w przypadku popularnych dań, istnieje niezliczona ilości jego wersji.

Po polsku, po szwedzku, czy tak, jak u babci?

Tylko dwa składniki tej najprostszej z sałatek są obowiązkowe: oczywiście śledzie i musztarda. W polskiej wersji najczęściej towarzyszą im cebula, śmietana i majonez, ale już Szwedzi wolą zastąpić majonez cukrem i octem winnym, a cebulę szalotką, szczypiorkiem i koperkiem. Różnią się opinie na temat tego, czy najlepszy jest śledź z oleju, czy solony, i ile powinno się go moczyć. Pojawiają się modyfikacje, jak zastąpienie śmietany jogurtem greckim, albo dodawanie różnych egzotycznych przypraw. Oczywiście, każdy zwolennik tej potrawy ma swój własny przepis na śledzie w sosie musztardowym.

W tym daniu najczęściej śledziom towarzyszą:

  • dwa rodzaje musztardy (słodka i ostra),
  • majonez,
  • śmietana,
  • jogurt,
  • cebula biała lub czerwona,
  • szalotka,
  • szczypiorek,
  • ogórek świeży,
  • ogórek kiszony,
  • jabłko tarte,
  • miód,
  • ocet winny,
  • cukier,
  • cukier brązowy,
  • curry,
  • kurkuma,
  • sól i pieprz.

Ale nie wszystko na raz! I pozostaje jeszcze sporna kwestia, czy wystarczy zmieszać wybrane składniki, tworząc sos, polać pokrojone śledzie i już można je jeść, czy też najpierw powinny przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce, żeby aromaty się przegryzły… Jak widać, śledź w sosie musztardowym, to temat poważny, i wart wypróbowania w różnych wariantach.

przepis na śledzie w sosie musztardowym

Klasyczne śledzie po polsku

4 filety śledziowe matias (najlepsze z oleju),

1 łyżka musztardy miodowej,

2 łyżki musztardy ostrej (Dijon lub francuskiej),

1/2 cebuli,

2 łyżki śmietany co najmniej 18%,

1 łyżka majonezu,

Po szczypcie soli i pieprzu.

Śledzia należy osączyć z oleju i pokroić w poprzeczne paski, a cebulę posiekać jak najdrobniej. Później wystarczy wymieszać składniki sosu, dodać śledzia, i odstawić potrawę do lodówki do następnego dnia. Śledzie w sosie musztardowym dobrze smakują z chlebem, albo z ziemniakami.

Smacznego!