Słodki dodatek do tortów

Właściwie każdy z nas, myśląc o jakimkolwiek torcie, od razu oczyma wyobraźni widzi smaczny, słodki lukier na jego powierzchni. Oczywiście jest to jak najbardziej prawidłowe skojarzenie, które jednak z powodzeniem można rozszerzyć również na różnego rodzaju ciastka. Skąd jednak wziąć ten lukier i jak go przygotować do konkretnych wypieków?

Przede wszystkim dobrze jest wiedzieć, jaki lukier chcemy konkretnie na daną okazję. O ile nie chcemy przygotowywać całego lukru sami, do wyboru mamy sporo rozmaitych produktów już w gotowej formie. To świetna alternatywa w przypadku, gdy wypiekami zajmujemy się dość często albo chcemy mieć pewność, ze dekoracyjny lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.

Gotowe do ciastek

Przede wszystkim gotowe lukry sprzedawane w rozmaitych tubkach przygotowane są do ozdabiania niewielkich wypieków, takich jak ciasteczka czy pierniczki. Taki produkt ma zwykle różne kolory, które powstają poprzez dodawanie rozmaitych barwników spożywczych – nadal jednak są zdrowe i sprawdzą się np. do wykonania wypieków na dziecięcą imprezę.

A może masa?

Do rozmaitych wypieków o większych gabarytach, w tym również tortów, doskonale sprawdzają się masy cukiernicze w alternatywie do niewielkiej ilości masy cukrowej. Takie masy będą bardziej plastyczne i sprawdzą się np. podczas obkładania ciasta z każdej strony, jako wykończenie dla tortu czy innego, dużego i efektownego wypieku.

Więcej informacji: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_ciastek_tortow/2-515,Lukry/