Pomysłów i sposobów na przygotowanie smacznej tarty jest mnóstwo. Tarta na słodko, na słono, pikantna, kwaśna, na spodzie kruchym lub francuskim, z owocami, z kremem budyniowym, z kurczakiem, z łososiem czy z krewetkami. Jedna potrawa, tysiące kombinacji.
Podstawa dobrej tarty
Tarta to deser/danie bardzo proste w wykonaniu. Najczęściej spotykana jest tarta na cieście kruchym. Jest ono stosowane zarówno do słodkich wypieków, jak i do dań wytrawnych — wówczas do ciasta zamiast cukru dodajemy sól. Przygotowując się do pieczenia tarty, dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednią formę do pieczenia, która pozwoli na uzyskanie pożądanego efektu zarówno smakowanego, jak i wizualnego. Forma do tarty może być ceramiczna, metalowa, lub silikonowa, wszystko zależy od upodobań. Ważne, aby była praktyczna, aby ciasto do niej nie przywierało i łatwo można było ukroić i wyciągnąć z niej kawałek tarty.
Forma do tarty — jaką wybrać?
Na rynku dostępne są różnego rodzaju formy do tarty. Decydując się na formę ceramiczną, zyskujemy równocześnie bardzo gustowne naczynie do jej serwowania. Ceramiczne formy spokojnie można postawić na stole, gdyż są one bardzo eleganckie i stylowe. Najczęściej też nie przysparzają kłopotów podczas wyciągania tarty, a następnie w czasie mycia naczynia. Formy silikonowe są najbardziej praktyczne, lekkie, miękkie, łatwe do przechowywania i czyszczenia. Nie spełnią wprawdzie funkcji reprezentacyjnej, jednak wprawnej gospodyni pozwolą na wyciągnięcie tarty w całości na paterę, co nie jest proste, ze względu na rodzaj ciasta i jego niezwykłą kruchość. Formy metalowe są najbardziej ekonomiczne, przed pieczeniem należy je bardzo dobrze natłuścić, ponieważ ciasto łatwo do nich przylega i niestety najtrudniej się czyści i łatwo ulega zniszczeniu — rdzy czy porysowaniu. Ze względu na swoją niską cenę, można je jednak częściej wymieniać.