witryna chłodnicza

Witryny chłodnicze – co musisz o nich wiedzieć?

Witryny chłodnicze mają za zadanie obniżenie, oraz utrzymywanie temperatury, aby przechowywane w nich produkty, oraz pozostały asortyment jak najdłużej zachowywał świeżość. Ich istota jest niezbędna w lokalach gastronomicznych, cukierniach, sklepach, a nawet w punktach aptecznych. Przy wyborze odpowiednich witryn nie można zapomnieć o dopasowaniu jej wymiarów do wielkości samego lokalu, oraz rodzaju, czy ilości produktów., które będą w nich przechowywane.

Czym się charakteryzuje witryna chłodnicza?

 Witryny chłodnicze to nieodłączne elementy wyposażenia lokali gastronomicznych, barów, kawiarni, cukierni, oraz sklepów spożywczych. Powinny one znajdować się w miejscach, które to oferują wybór produktów, oraz dań, wymagających przechowywania w warunkach zimniejszych. Warto wiedzieć, że witryny są proste w obsłudze, a co najważniejsze wytworzone z trwałych materiałów. Witryny są wyposażone w podświetlane panele LED, które znajdują się w środkach lodówek. Odpowiedni sposób ekspozycji asortymentu, który jest sprzedawany jest bardzo ważny, ponieważ dzięki temu klient będzie miał ochotę sięgnąć po właściwą rzecz. Dobór witryny, z tych względów nie jest przypadkowy, oraz musi współgrać z zakresem działalności.

Rodzaje witryn chłodniczych

Witryny chłodnicze przede wszystkim służą do przechowywania, a zarazem eksponowania artykułów spożywczych w odpowiednich warunkach, oraz o stałej temperaturze. Warto wiedzieć, że można w nich przechowywać dowolne produkty takie jak:

  • ciastka
  • kanapki
  • owoce
  • napoje
  • koktaile
  • sałatki

Wybierając witryny, należy skupiać się na takich, które będą pasować do całości wnętrza lokalu. Przeszklone witryny chłodnicze służą do przechowywania, ale przy okazji prezentują możliwości zakupowe klientom. Produkty mogą być sprzedawane bezpośrednio z witryn chłodniczych. Sprzęt chłodzący, taki jak mroźnie, chłodnie, transportery żywności, lub lodówki przede wszystkim znajdują zastosowanie w profesjonalnych punktach sprzedaży pożywienia.

Witryna chłodnicza dla małej i dużej gastronomii

Każdy lokal związany z gastronomią, taki jak restauracja powinna mieć na stanie parę rodzajów chłodni takich jak:

  • mroźnie, które są niezbędna do przechowywania produktów, oraz półproduktów potrzebnych do przyrządzania dań, tutaj można przechowywać zarówno mięso jak i warzywa
  • szafa mrożnicza, dzięki której można przechowywać żywność przez dłuższy okres
  • witryna chłodnicza (zobacz), dzięki której można przechowywać dania gotowe, oraz półprodukty przez dłuższy czas

Jak więc widać, rola witryn chłodniczych w gastronomii jest znacząca.