Sekretem wszystkich udanych wypieków jest oczywiście forma, w której zostaną one upieczone. Najlepiej do tego sprawdzi się niezwykle funkcjonalna i popularna ostatnimi czasy foremka keksówka.
Keksówka
Ostatnio, to najczęściej silikonowa forma, która pokryta jest tak zwaną warstwą „non stick”, co w praktyce oznacza, że nic nie będzie do niej przywierać. Dzięki temu wyjmowanie wypieków stanie się niezwykle łatwe, i to bez zbędnych tłuszczy – ciasto i tak nie będzie przyczepiać się do brzegów. Jak sama nazwa wskazuje forma ta ma idealne wymiary do wypieku keksów, ale także chleba, pasztetu, czy np. ciasta piaskowego lub chlebka bananowego. Co ciekawe, keksówkę można zamrażać, jest więc doskonała także do przyrządzania domowej roboty lodów.
Zalety
Zatem keksówka niesie ze sobą wiele kuchennych korzyści. Są to przede wszystkim:
- wykonanie z najwyższej jakości silikonu,
- warstwa non stick, zapobiegająca przywieraniu, ale też przypalaniu potraw,
- odporność na wysokie temperatury zarówno w piekarniku (do +230 stopni), jak i w kuchence mikrofalowej,
- odporność na niskie temperatury w zamrażalniku (do -40 stopni).
- higieniczność pracy,
- brak wchłaniania zapachów pieczonych potraw,
- łatwość mycia, także w zmywarce,
- elastyczność i praktyczność przechowywania,
- trwałość nawet przy częstym użytkowaniu.
Dzięki wszystkim tym zaletom, forma ta wydaje się być niezbędna w każdej kuchni, gdyż niezwykle ułatwia proces pieczenia.