Zaskakujący wygląd stołu, dzięki zastosowaniu techniki julienne

Nawet w zaciszu domowym można przygotować potrawę, aby wyglądała jak najlepszych kuchniach. Dekoracja talerzy to sztuka, którą ułatwiają nowoczesne narzędzia kuchenne. Dzięki temu można wykorzystać warzywa w formie ozdoby, a zarazem smacznego dodatku.

Paski z warzyw jako ozdoba talerzy

Warzywa również mogą być ozdobą stołu. Stosując obieraczki do warzyw, można tworzyć dekoracyjne paski lub inne wzory za pomocą temperówek. Obieraczka julienne: https://ostry-sklep.pl/obieraczki-julienne to przyrząd, który był używany w profesjonalnych kuchniach we Francji, a obecnie robi karierę na całym świecie. W prosty i szybki sposób można wyczarować warzyw różnokolorowe dekoracje, które są jadalne. Tylko od kucharza zależy, w jakiej formie będą one podane. Mogą być to surowe warzywa lub lekko duszone tak, aby nie straciły swojej konsystencji. Można stosować sezonowe warzywa, aby kolorystyka stołu stale się zmieniała.

model obieraczki julienne

Inna faktura i inny smak

Przez to, że warzywa podane są w innej formie to również, mogą być podawane w inny sposób. Można tak przygotować warzywne makarony, dobrze komponujące się z lekkimi sosami. Przez użycie obieraczki julienne rośnie ilość warzyw, które mogą być używane na stołach. To samo możemy zrobić z owocami, aby wprowadzić inne aromaty. Duża powtarzalność cięcia sprawia, że ozdoby takie będą dekoracyjne i ułatwią wykonywanie nawet skomplikowanych przepisów. Daje to dużo możliwości na łączenie smaków oraz produktów.

Stosując odpowiednie narzędzia, można stworzyć dania wyglądające profesjonalnie oraz takie, które zaskoczą osoby je spożywające. To również dobra forma do zamiany produktów mącznych, takich jak makarony na warzywa użyte w innej formie.