Czym się powinien wyróżniać nóż szefa kuchni?

Kucharz nie jest w stanie nic zrobić bez swojego noża kuchennego. Dlatego warto zadbać o to, żeby nóż szefa kuchni był nie tylko wytrzymały, ale również wygodny w obsłudze.

Czym się wyróżnia dobry nóż?

Musi on zapewnić sprawne krojenie, żeby praca w kuchni szła szybko i przyjemnie. Tak naprawdę jest to najważniejsza część wyposażenia kuchni oprócz klasycznych garnków i patelni. W sprzedaży niestety jest dużo tanich modeli, które niekoniecznie są produkowane z materiałów wysokiej jakości. Z reguły są one ostre tylko przez kilka miesięcy, a później już nawet nie da się ich naostrzyć. Wybór noży kuchennych jest naprawdę ogromny, dlatego niektórzy mogą mieć problem z wybraniem odpowiedniego ostrza.

Cena noży kuchennych

Dostępne są zarówno noże za kilkanaście złotych w sklepach wielobranżowych, a także modele za kilka lub nawet kilkanaście tysięcy w specjalistycznych sklepach. W pierwszej kolejności trzeba wiedzieć do czego nóż będzie używany. Należy mieć na uwadze, że nie istnieją idealne, uniwersalne noże. Każdy model ma inne zastosowanie i tylko w takim celu należy go używać. Ze specjalnymi nożami trzeba się również inaczej obchodzić. Trzeba pamiętać, żeby zawsze wycierać je do sucha oraz ostrzyć na kamieniu przy zachowaniu właściwych kątów. Niektóre modele, żeby zachowały swoją sprawność muszą być też regularnie naoliwiane. Jednak kupowanie tak drogich noży na sam początek mija się z celem. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem to całkowicie wystarczający będzie nóż zakupiony w sieciówce.

Z czego produkowane są noże kuchenne?

Oczywiście jest różnica pomiędzy tymi nożami, ale na tak wczesnym etapie jeszcze nie będziesz w stanie jej zauważyć. Nie warto jednak kupować najtańszych ostrzy, ponieważ zazwyczaj są wybijane wykrojnikami i niestety nie są hartowane. Oznacza to, że mają bardzo małą wytrzymałość i już po kilku miesiącach ciągłego użytkowania mogą nadawać się jedynie do wymiany. Korzystanie z tanich noży może być problematyczne i znacznie utrudniać pracę w kuchni. Warto też pamiętać, że to ostrze jest najdroższe, więc niska cena noża przekłada się bezpośrednio na jakość ostrza. Takich noży nie da się po prostu porządnie naostrzyć, ponieważ materiał, czyli walcowany arkusz blachy na to nie pozwala. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest dedykowany nóż szefa kuchni z gastropuls..pl. Jednak niektórym wystarczy nawet 1 lub 2, ponieważ są już do ostrza tak przyzwyczajeni, że żadne krojenie nie sprawia problemów. Jeżeli zdecydujesz się na zakup drogiego noża to warto również pomyśleć o specjalnym pokrowcu, który zabezpieczy ostrze przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych.