Wybór odpowiedniej maszyny

Gastronomia jest branżą, w której najłatwiej ułatwić i usprawnić sobie pracę poprzez zakup odpowiednich maszyn. Niestety ich ceny bardzo często są wysokie. Wpływają one jednak pozytywnie na efektywność podejmowanych działań.

Podział wałkownic

Wałkownica używana do rozwałkowania ciast to urządzenie, które można podzielić na kilka podstawowych rodzajów. Zalicza się do nich przede wszystkim to, jakiego typu ciasto może być rozwałkowywane. W przypadku większości wałkownic mówi się o przeznaczeniu do ciast kruchych, pierogowych, drożdżowych, francuskich czy półfrancuskich.

Te zalety mają znaczenie

Produkty tego typu są bardzo chętnie wykorzystywane, przede wszystkim z uwagi na swoje liczne zalety. Podstawową zaletą jest sterowanie manualne, które jest intuicyjne. Pozwala na wydajną pracę. Solidność wykonania poszczególnych elementów w tym wałków, które rozwałkowują ciasto. W praktyce oznacza to więc, że tym samym jest on bardzo prosty w obsłudze. Duże znaczenie ma tutaj również fakt, że maszyna pracuje bardzo cicho, co przekłada się na komfort pracy poszczególnych pracowników. Po skończonej pracy urządzenie można doprowadzić z łatwością do czystości. Bardzo dużym atutem jest również fakt, że można je swobodnie przenosić z miejsca na miejsce, blokując ramiona.

Czy ta maszyna w ogóle działa?

Wałkownice do ciasta działają w bardzo prosty sposób. W pierwszym etapie należy zainicjować ich start. Dzieje się to zazwyczaj za pomocą specjalistycznej przekładni najczęściej ręcznej lub samego noża. Wcześniej oczywiście należy umieścić kawał ciasta o określonej gramaturze w miejscu, z którego będzie ono pobierane przez maszynę. Ustawia się grubość ciasta, a następnie operator maszyny przeprowadza ciasto pomiędzy utwardzonymi wałkami. Ciasto przeprowadza się z prawej do lewej strony i z powrotem. Istotne w tym momencie jest zmniejszenie grubości ciasta. Tylko w ten sposób uzyska się produkt dokładnie takiej grubości, o jaką nam chodzi. Atutem wałkownic jest fakt, że zdecydowana większość z nich ma blokadę, która nie pozwala zmienić w trakcie pracy grubości ciasta. W ten sposób więc można utrzymać określone standardy.

Montaż wałkownicy

Ich montaż jest niezwykle prosty. Zazwyczaj jednak przeprowadzany jest pod okiem specjalisty, który dokładnie wie, jak ma postępować. Pracownicy często przechodzą również specjalistyczne szkolenie dzięki któremu wiedzą, w jaki sposób zamontować i zdemontować urządzenie. Znają również zasady obsługi i BHP, przede wszystkim jednak wiedzą, jak działają poszczególne elementy wałkownicy i mają świadomość tego, jakie błędy może popełnić operator urządzenia. Wałkownice pracują praktycznie dwadzieścia cztery godziny na dobę. Musi w tym czasie być obecny operator. Oczywiście można w tym czasie otrzymać zastępczą maszynę. Produkcja nie musi zostać zatrzymana. Maszyna zwracana jest kiedy własnościowa wróci z serwisu.

Wałkownice stosowane do wałkowania ciast są sprzętem, który powinien się znaleźć w specjalistycznych firmach i lokalach. Znacznie przyspiesza on pracę.