Frytownica stanowi podstawowe wyposażenie większości lokali gastronomicznych. Dzięki niej przyrządzanie frytek przebiega sprawnie i szybko, a posiłki mogą być podawane w krótkim czasie od ich zamówienia. Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze takiego urządzenia.
Najważniejsze elementy frytownic
Frytownica nie należy do najbardziej skomplikowanych konstrukcji, zazwyczaj składa się z kilku podstawowych elementów. To ich rodzaj i jakość wykonania powinna być brana pod uwagę podczas zakupu takiego sprzętu. W przypadku restauracji i lokali działających na szeroką skalę frytownice gastronomiczne powinny mieć pojemność przekraczająca 3 litry.
Dzięki temu będą umożliwiały przyrządzanie dużej ilości frytek naraz. Kolejnym ważnym elementem frytownic jest kosz. W przypadku modeli wyposażonych w dwa kosze można przygotowywać dwie potrawy za jednych zamachem, co przekłada się na oszczędność czasu oraz kosztów wytwarzania dań. Poza tym warto zwrócić uwagę na znajdujące się w opisywanych urządzeniach filtry. Te istotne elementy frytownic minimalizują przykre zapachy wytwarzane podczas przyrządzania potraw na oleju. Dobre frytownice gastronomiczne znajdziesz tutaj.
Frytownice gastronomiczne – jak wybrać idealną?
Poza wyżej wymienionymi istnieje jeszcze więcej czynników, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem frytownicy. Najistotniejsze z nich to:
- moc – frytownice gastronomiczne powinny mieć moc dostosowaną do skali działalności lokalu. W przypadku często odwiedzanych restauracji sprawdzą się modele o jak największej mocy.
- materiał – należy wybierać modele wykonane z tworzyw wykazujących wysoką odporność na wysokie temperatury oraz będące łatwe w czyszczeniu.
- bezpieczeństwo – frytownica powinna być wyposażona w czujnik informujący o ewentualnym ryzyku przegrzania.
- łatwość obsługi – warto stawiać na modele, które umożliwiają stałe kontrolowanie temperatury oraz poziomu oleju.