pizza na naturalnym kamieniu

Kamień do pizzy – sposób na sukces?

Pomimo tego, że pizza stanowi jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a jej smak zawdzięczamy Włochom i tradycyjnej marghericie, która następnie poprzez składniki i liczne modyfikacje ciasta jest daniem uniwersalnym, to przygotowanie domowej pizzy wcale nie jest takie proste. Co warto wiedzieć o przygotowaniu pizzy? Czy zastosowanie kamienia do pizzy jest pewnym sposobem na sukces i idealnie wypieczone ciasto?

Kamień do pizzy – większe możliwości

Już na samym początku warto wyraźnie podkreślić, że sam kamień do pizzy nie zastąpi nigdy dobrego pieca opalanego drewnem. Stosowanie kamienia do pizzy ma sprawić, że wykorzysta się pełne możliwości danego piekarnika i pieczona pizza będzie się równomiernie nagrzewała, przez co uniknie się dosyć częstych przypaleń od spodu ciasta. Jednocześnie stosowanie naturalnego kamienia do pieczenia pizzy powoduje wyciągnięcie z jej spodu wilgoci, a tym samym zwiększenie chrupkości ciasta – będzie można trzymać kawałek pizzy poziomo jedną ręką.

Ile kosztuje kamień?

Dobry kamień to wydatek od kilkudziesięciu złotych – znajdziemy je nie tylko w sklepach z akcesoriami kuchennymi czy dodatkami do domu, ale również możemy zapytać o nie okolicznych kamieniarzy, który będą w stanie przygotować nam stosowny kamień w wymiarach idealnych do posiadanego piekarnika.

Co jest ważne?

Na co należy zwrócić szczególną uwagę wybierając kamień do pizzy? W szczególności należy zwrócić uwagę na jego wymiary – z jednej strony musi się on zmieścić w piekarniku bez dotykania ścianek piekarnika, a z drugiej pozwolić na zmieszczenie jak największego placka na swojej powierzchni. Kształt danego kamienia ma tutaj drugorzędne znaczenie. Warto pamiętać jednak o tym, że im kamień jest większym, tym dłużej będzie trwał proces jego nagrzewania i oczekiwania na upragnioną pizzę z domowego piekarnika.