Noże kuchenne dzielą się na rozmaite rodzaje za względu na swoje przeznaczenie. Z tego też powodu wyróżnia się noże do: obierania warzyw i owoców, filetowania mięsa oraz ryb, krojenia pieczywa czy też siekania ziół i świeżych przypraw. Obok wymienionych akcesoriów najważniejszym nożem pozostaje jednak nóż szefa kuchni. Na drugim miejscu plasuje się zaś tak zwany nóż uniwersalny.
Zastosowanie noża profesjonalnego
Wysokiej jakości nóż szefa kuchni służy do wykonywania wielu podstawowych czynności. Wyposażony jest najczęściej w duże ostrze, które umożliwia mu jego wielozadaniowość w kuchni. Idealnie sprawdzi się nie tylko do filetowania mięsa, ale również jako narzędzie do obierania warzyw i owoców czy też krojenia różnorakich serów. Doceniają go szczególnie osoby, które sporo gotują i wykorzystują w tym celu wiele różnych składników.
Nóż uniwersalny
Nóż uniwersalny w pewnym sensie przypomina nóż szefa kuchni, ale jest jednak odrobinę mniejszy oraz węższy. Podobnie jak tamten typ noża, narzędzie to dobrze poradzi sobie z krojeniem mięsa, warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Przygotowując codzienne posiłki, warto więc zawsze mieć go pod ręką. Wykonany dodatkowo ze stali z pewnością posłuży na długo.