szafy-chlodnicze-i-mroznicze-budget-line-w-obudowie-ze-stali-stali-nierdzewnej-200-l (1)

Urządzenie chłodnicze w gastronomii – jak je wybrać?

Przechowywanie produktów żywnościowych na zapleczu kuchennym nie jest łatwym zadaniem. Dotyczy to w szczególności tych produktów, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. W takim przypadku zwykła lodówka najczęściej się nie sprawdzi. Potrzebne jest bardziej zaawansowane urządzenie. Mowa tu o szafie chłodniczej. Czym jest to urządzenie i czym kierować się przy jego zakupie?

Czym są szafy chłodnicze gastronomiczne?

szafa chłodnicza na napoje

Jak można się domyślić, tego typu szafy chłodnicze znacząco różnią się od typowych lodówek. Przede wszystkim mają one znacznie większy poziom regulacji temperatury. Dzięki temu ich zastosowanie jest znacznie szersze. Na rynku dostępne są różne modele szaf chłodniczych gastronomicznych. Różnią się m.in. typem drzwi. Część urządzeń wyposażona jest w drzwi przeszklone, część nie. Ma to wpływ na organizację pracy. W pierwszym przypadku od razu widać jakie produkty są w szafie i na jakiej półce się znajdują. Dzięki takiemu rozwiązaniu można także nieco zaoszczędzić na energii elektrycznej. Nie ma tu bowiem konieczności ciągłego otwierania szafy chłodniczej. To ogranicza także przedostawanie się ciepłego powietrza do wnętrza szafy.

Na co zwrócić uwagę wybierając szafę chłodniczą do lokalu gastronomicznego?

Jak wspomniano, na rynku dostępne są różne szafy chłodnicze gastronomiczne. Przy wyborze konkretnego modelu pod uwagę wziąć należy kilka elementów. Po pierwsze, jest to pojemność urządzenia. Pod tym kątem szafa musi być dopasowana pod konkretne potrzeby lokalu. Kupno zbyt dużej szafy nie ma sensu. Nie może być ona także oczywiście zbyt mała. Po drugie, istotne są wymiary szafy. Najpierw zdecydować trzeba, gdzie szafa ma stanąć, zmierzyć to miejsce i pod tym kątem wybrać konkretny model. Dzięki temu uniknie się sytuacji, w której okaże się, że zakupiona szafa chłodnicza po prostu się nie zmieści tam, gdzie miała stanąć. Po trzecie, bardzo ważna jest także klasa energetyczna gastronomicznej szafy chłodniczej. Im wyższa, tym mniej energii urządzenie będzie zużywać. Dlatego dobrym wyborem będzie model o klasie energetycznej A+++.