Kurczak z mango w tortilli

Dania z tortillą są w naszym kraju coraz popularniejsze, a w sieci można znaleźć naprawdę interesujące przepisy kulinarne: https://www.mniammniam.com/przepisy.php także z tego typu plackami. Tym lepiej, jeśli w pyszny sposób je przygotujemy z niecodziennym zestawieniem kurczaka oraz mango. Ten przepis kulinarny naprawdę zapada w pamięć!

Co będzie nam potrzebne do przygotowania wrapów?

– 4 tortille

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– połówka mango

– świeży szpinak

– sok z limonki

– pół szklanki soku pomarańczowego

– przyprawy takie jak curry, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tarty imbir, a także cukier i odrobinę mąki ziemniaczanej

Najlepiej zacząć od przygotowania kurczaka oraz sosu

Kurczaka kroimy w paski lub cienkie fileciki, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, aby potem podsmażyć je na patelni przez około 10 minut. Tak usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony papierem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mając już mięso możemy zabrać się za przygotowanie sosu z mango. Owoc obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok pomarańczowy oraz limonkę. Dusimy mango z przyprawami takimi jak curry, imbir oraz ostra papryka, a także cukier, aby zbilansować kwaśny posmak soków. Mango powinno dusić się do momentu, kiedy sos się zredukuje i będzie na tyle gęsty, aby potem nie wypływał z tortilli. Aby tak się stało można mu odrobinę pomóc zagęszczając go odrobiną mąki ziemniaczanej. Po przygotowaniu sosu możemy zabrać się za składanie tortilli.

Jeszcze chwila i wrapy gotowe

Każdy z placków tortilli wkładamy do mikrofalówki na około 2 minuty, aby były ciepłe i elastyczne, a co za tym idzie nie łamały się podczas ich składania. Na każdym z placków układamy świeże liście szpinaku, a na nim usmażonego w paski kurczaka. Całość polewamy aromatycznym sosem z mango o pięknym, żywym kolorze. Tortille możemy zwijać w rulon lub też w kopertę. Tak przygotowane wrapy możemy posypać ziołami lub też zapiec na nich odrobinę dobrego sera żółtego. Tortille spokojnie mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, albo mogą być swego rodzaju przekąską.