Termos obiadowy – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Kiedy jesteś poza domem, a przychodzi pora obiadu i delikatne burczenie w brzuchu sygnalizuje, że pora jest sięgnąć po coś ciepłego do jedzenia, nie zawsze jest to takie proste. Szczególnie, kiedy w pracy nie masz możliwości odgrzania przyniesionego ze sobą dania albo znajdujesz się w plenerze. W takich momentach termosy obiadowe to doskonałe rozwiązanie. Sprawdź, co trzeba wiedzieć, żeby dokonać dobrego zakupu.

Jak duży i z czego wykonany?

Wybierając pojemność termosu należy zadać pytanie ile osób będzie z niego korzystać. Jeśli ma zaspokajać potrzeby żywieniowe jednego dorosłego wystarczy taki o pojemności 450-500 ml. Rodzina będzie potrzebowała większego pojemnika, minimum litrowego. To bardzo istotna kwestia, bo tylko uzupełnienie w pełni termosów obiadowych gwarantuje, że będą utrzymywać temperaturę posiłków.

czarny termos do obiadów

źródło zdjęcia termosu – strona ostry-sklep.pl

Termosy stalowe są cięższe od pojemników z tworzyw sztucznych, ale odporniejsze na uszkodzenia. Do ich zalet należy też to, że dłużej trzymają ciepło i nie chłoną zapachów, co może zdarzać się w przypadku termosów plastikowych. Praktyczne jest jeśli pojemnik ma wbudowane w nakrętce miskę i łyżkę i wyposażony jest w zawór, pozwalający na odprowadzenie pary powodującej powstawanie w jego wnętrzu wysokiego ciśnienia.